Ši svetainė turi ribotą jūsų naršyklės palaikymą. Rekomenduojame pereiti prie Edge, Chrome, Safari arba Firefox.

KELIONĖ PO KAVOS PLANTACIJAS Salvadore ir Panamoje

Vero Cafe įkūrėjai Laima ir Darius leidosi į Producer & Roaster Forum organizuojamą, kavos pasaulio profesionalams skirtą kelionę po kavos plantacijas ir ūkius. Šios kelionės tikslas – nauji ryšiai, žinios, patirtis ir, žinoma, naujos rūšinės kavos paieškos.
Kelionės metu buvo aplankyti kavos ūkiai Salvadore ir Panamoje, dalinamės akimirkomis iš įspūdžių, kvapų ir skonių kupinos kelionės. 
Kelionėje po Salvadoro bei Panamos kavos ūkius, turėjome galimybę dar kartą įsitikinti, kad kokybiškos kavos paslaptis slypi ne tik baristoje, bet ir pačioje kavos kelionės pradžioje - plantacijoje.
Čia darbštūs ir mylintys kavą ūkininkai kruopščiai prižiūri savo kavos augalus, užtikrindami, kad jie gautų reikiamą saulės šviesos, vandens ir maistingų medžiagų kiekį. Derliaus nuėmimo sezono metu kavos uogos kruopščiai renkamos rankomis, kad tik aukščiausios kokybės pupelės patektų į jūsų puodelį. Neįtikėtina kiek pastangų reikia norint užauginti, nurinkti ir apdirbti kavos uogas tobulam puodeliui kavos, kuris, mums, ranka pasiekiamas kada tik užsinorėjus. 
Tačiau pradėkime nuo pradžių. Kavos plantacijose kava savo kelionę pradeda mažo augalėlio pavidalu, dar vadinamu kareivėliu. Kelių mėnesių augaliukas, kruopščiai apžiūrimas prieš sodinant į plantaciją, mat kavos augalai be galo imlūs įvairioms ligoms ir vienas augalėlis gali užkrėsti didelę dalį plantacijos. Pasodinus augaliukus, priklausomai nuo rūšies, tenka laukti iki kelių metų, kol jis duoda savo pirmąjį derlių. 
Sužydėjus kavos plantacijoms visas regionas nuspalvinamas balkšvais, jazminus primenančiais žiedais kurie atneša šventę į kavos plantacijas. Kavos rinkimas, tai labai svarbus kavos gamybos proceso žingsnis, nes pupelių kokybė priklauso nuo kruopštumo šio proceso metu. 
Plantacijose kuriose lankėmės, nurinkimo sezonas jau ėjo į pabaigą. Per tą laiką kavos rinkėjai kiekvieną dieną atydžiai apžiūri kiekvieną medį ir nuskina tik prinokusias vyšnias, kitas paliekant toliau nokti. Tai daug darbo reikalaujantis procesas. Darbuotojai turi būti atidūs, kad nepažeistų šakų ar neprinokusių uogų, kurios bus skinamos vėliau.
Per dieną vienas žmogus vidutiniškai surenka apie 100 kg. kavos uogų. O tai tėra apie 16 kg. žalių kavos pupelių. Kavos auginimas yra tikrai daug darbo reikalaujantis ir sudėtingas procesas. Tačiau būtent dėl šios priežasties, rūšinė kava yra be galo išskirtinė, itin vertinama ir brangi. O kavos mėgėjui ji atneša neapsakomus skonius, pojūčius bei poskonius. 

 

Pirkinių krepšelis