Ši svetainė turi ribotą jūsų naršyklės palaikymą. Rekomenduojame pereiti prie Edge, Chrome, Safari arba Firefox.

VASARIŠKI ŠALTŲ GĖRIMŲ RECEPTAI

Kai vasaros karštis nepakeliamas, norisi kažko gaivaus ir šalto!


VERO CAFE technologė EGLĖ paruošė šaltų gėrimų receptų, kuriuos lengvai pasigaminsi namuose.

"Cold Brew" kavos atsiradimo legendos kilusios iš Japonijos. Šaltiniai teigia jog šalta kava Kioto regione lyderiavo jos išvirtais kiekiais. Pirmasis "Cold Brew" gėrimas tais laikais ir buvo pavadintas "Kioto stiliaus kava" (ang, Kyoto-style coffee). Japonai tokiu būdu virė kavą 1600 m., nors šaltiniuose spėjama, kad japonai apie tai galėjo sužinoti iš olandų prekybininkų, kurie šį kavos ruošimo būdą naudodavo savo laivuose ilgose kelionėse. 
Bėgant amžiams, Kioto stiliaus kavos virimo būdas tapo labai "meniškas" - tarsi ritualas. Vietoj to, kad kavą panardintų šaltame vandenyje parai brandintis (kaip šiuose video ir matysite)  jie "Cold Brew" ruošimui sukūrė  naują įrenginį pavadinimu "Cold Drip". Šiuo būdu kava ruošiama lašas po lašo. Per kavos tirščius kas sekundę nulaša vienas vandens karoliukas sudrėkindamas kavos tirščius, prailginantis "virimo" laiką ir sukuriantis procesą kurį žiūrėti yra daug įspūdingiau nei mūsų indus šaldytuve, o ir kava pasisavina daugiau poskonių ir įgauna daugiau kofeino. Nedaug trūko, kol Kiote buvo naudojami aukšti, elegantiški bokštai, skirti gaminti šaltą „Cold Brew/Drip“ kavą.
Tikrasis šio virimo metodo skirtumas yra vandens temperatūra, kurioje vyksta kavos ekstrakcija. Nors įprastam mūsų kavos puodeliui naudojame karštą vandenį -  greitam kavos savybių pasisavinimui, „Cold Brew“ keičiame laiką į temperatūrą, atsižvelgiant į metodą, norint pasigaminti savo "Cold Brew" gėrimą užtrunkame nuo 8h iki 24h. 

COLD BREW NAUDA

  • Šalto virimo kavoje yra 50–67% mažiau rūgštelės nei įprastai karštam vandeny virtoje. Tai nereiškia, kad rūgštis kavoje yra blogas dalykas, kai kuriems žmonėms tiesiog nepatinka jos skonis, tačiau jis taip pat gali pakenkti jūsų dantims ir skrandžiui.
  • Daugiau antioksidantų, naujausi tyrimai rodo, kad žaliose kavos pupelėse yra daug antioksidantų, problema yra ta, kad veikiant aukštai temperatūrai, sunaikinama daugelis šių antioksidantų, todėl tarp skrudinimo proceso ir karšto plikymo prarandama dauguma kavos privalumų. „Cold Brew“ nesunaikina šių antioksidantų, todėl lieka sveikesnis gėrimas.
  • Saldumas, šaltas plikymas yra natūraliai saldesnis už karštą - taip yra dėl mažesnio rūgštingumo, todėl žmonėms, mėgstantiems pasaldinti kavą, nereikės to daryti arba reikės mažiau cukraus, kad būtų lengvesnė = sveikesnis gėrimas.
  • Patogumas, šaltas plikymas gali užtrukti ilgai, tačiau pasigaminus didesnį kiekį - jis gali likti jūsų šaldytuve iki 10 dienų ir išlikti šviežus tiek skoniu tiek nauda organizmui. Jei norite išgerti kavos karštą vasaros dieną ir nebegalvoti apie jos gaminimą - Cold Brew būtent jums. Galite pasigaminti savo gėrimą Sekmadienio vakare ir mėgautis gaiviu gėrimu visą savaitę.
  • Universalumas - Cold Brew dėl savo skonio ir kūno stabilumo gali būti naudojamas daugelyje receptų, tokių kaip alkoholiniai kokteiliai, gėrimai be alkoholio, ledai ir net pyragai.
Jau susigundėte? Pradedame receptų kelionė Cold Brew pasaulyje.

Patariame kavą užpilti tik šaltu filtruotu vandeniu - dėl skoninių savybių išlaikymo. Laikymo laikas neturėtų viršyti 24h. Bet eksperimentuoti rekomenduojame kuo daugiau, nes tik tada susikursite tobulą savo skoniui receptą.
Puikiai tinka su gazuotais gėrimais - Tonic'as, Rose limonadas, Russian Swepps'as ar kiti jūsų pamėgti gėrimai - galite bandyti ir su kitais, tik šie rekomenduojami dėl skoninių savybių išsaugojimo jūsų kavos puodelyje. 

Ne visada turime ledukų atšaldyti savo Cold Brew, bet gal turime šaldytų uogų? Šios puikiai pagardins jūsų gėrimą, vaisiškas kavas pripildys neįtikėtinų skonių, kurie nuskraidins į močiutės sodo prisiminimus.

 

Jei netikėtai užsuktų draugai ir norėtumėte juos pavaišinti įdomiu, saldesniu desertiniu gėrimu - užsišaldykite kavos ledukų, kuriuos užpilkite pienu (rekomenduojame kokosų, kuris suteiks papildomo tropinio saldumo) ir mėgaukitės ilgo proceso kava, kuri kavos ledukams tirpstant tik intensyvėja. Tokiems kavos kubeliam paruošti puikiai tiks FRENCH PRESS kavinukas. 


O jei nemėgstate ar negalite gerti kavos - tonizuokitės ir gaivinkitės Matcha Latte pagalba. 
Matcha arbata yra Japonijoje labai vertinama žaliosios arbatos rūšis, pasižyminti ne tik unikaliomis savybėmis, bet ir imuniteto stiprinimo galia. Geriant paprastą žaliąją arbatą, nesuvartojame daugelio naudingų medžiagų, esančių arbatos lapeliuose. Tačiau matcha arbata gaminama iš aukščiausios kokybės arbatžolių, šios sutrinamos iki miltelių, kurie tirpinami vandenyje. Tokiu būdu gėrimas prisotinamas žymiai daugiau maistingų ir naudingų medžiagų. Geriant šią arbatą įsisavinamos visos naudingos arbatmedžių lapuose esančios medžiagos: vitaminai, mineralai bei antioksidantai.

Savo recepte siūlau Matcha gardinti braškėmis ir kokosų pienu - šis derinys pripildo arbatą skonių įvairovės, ją šiek tiek pasaldina ir naikina sausą Matchos kartumą. 

 

Pirkinių krepšelis