Kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė kartu su VERO CAFE kviečia į knygos pristatymą! ❤️🌊☕️


Nida Degutienė - kulinarinių knygų autorė, maisto tinklaraštininkė, aistringa keliautoja. Nida puikiai pažįstama tiems, kas domisi kūrybišku maisto gaminimu namie, o jos receptai įkvepia išbandyti kitų pasaulio virtuvių skonius bei drąsiai eksperimentuoti. Naujausia jos kulinarinė knyga „Nidos Receptai: 10 metų drauge“ – tai dešimtmečio geriausių receptų rinkinys, kurį pristatome jums drauge neatsitiktinai, mat Nida - tikra kavos gurmanė. Ji ne tik pati mėgaujasi kokybiška kava, bet ir kuria tobulo skonio desertus su kava. 


Ar pamenate patį pirmą savo išgertą kavos puodelį?

Paslaptingas kavos aromatas mane tiesiog vesdavo iš proto, kai mama užplikydavo juodo gėrimo puodelį ir prisėsdavo pokalbiui su bičiule. Tačiau kelis kartus kavos paragavus, jos skonis anuomet man toli gražu nepasirodė toks, koks viliojantis buvo aromatas. Kur gi ne –tada buvau berods dešimties... Pirmą puodelį tikros kavos aš savarankiškai užsisakiau kavinėje daug vėliau, paskutinėje mokyklos klasėje, kartu su dviguba porcija vanilinių ledų. 

Nuo tada prasidėjo mano ir kavos draugystė. Kažkada maukusi kavą litrais ir nelabai paisiusi jos kokybės, šiandien aš dažniausiai mėgaujuosi vienu vieninteliu kavos puodeliu per dieną. Užtai tame puodelyje kava turi būti TOBULA. Saikingai paskrudinta, šviežiai sumalta, tinkamo stiprumo ir tirštumo. Būtent tokia, kokią labiausiai mėgstu. Juk to vienintelio kavos puodelio gėrimas yra mano didžiausios tos dienos palaimos minutės. Minutės, kurias skiriu tik sau ir jai – Kavai. 

Šiuo metu laikinai gyvenu Australijoje – šalyje, į kurią imigrantai iš Italijos atvežė ypatingą kavos gėrimo kultūrą. Ir kai rytais vos prašvitus kiekviename miesto skersgatvyje pasklinda šviežiai plikomos kavos aromatas, kai kiekvienas sutiktas praeivis eidamas į darbą gurkšnoja savo latę, machiato ar flat white, kai kavos gėrimų meniu restoranuose dažnai būna ilgesnis nei maisto, aš kasdien įsimyliu kavą iš naujo. Ragauju naujas rūšis, bandau vis kitokius kavos gėrimus, ir žinoma, gaminu kavos desertus, kuriems itin sunku atsispirti. 

Todėl neatsitiktinai savo naują knygą „Nidos Receptai: 10 metų drauge“ aš pristatau kartu su bene geriausiais kavos ekspertais Lietuvoje – Vero Cafe. Sutikite, gera knyga ir gera kava –tai duetas, sukurtas palaimai. 

Itališkas kavos desertas „Caffè in forchetta”

250 ml pieno
250 ml grietinėlės (36% riebumo)
250 ml espresso (arba šviežiai užplikytos kavos)
2 kiaušiniai
4 kiaušinių tryniai
150 g cukraus
Patiekti: plaktos grietinėlės ir kakavos

Įkaitinkite orkaitę iki 150C.Nedideliame puode užkaiskite pieną ir grietinėlę. Prieš pat užverdant nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite espresso.

Atskirame dubenėlyje gerai suplakite kiaušinius, kiaušinių trynius ir cukrų. Nuolat plakdami pamažu supilkite apie pusę karšto pieno ir grietinėlės mišinio į kiaušinių masę, tokiu būdu ją sušildydami. Nenustodami plakti supilkite likusį pieno ir grietinėlės mišinį ir viską gerai išmaišę supilstykite masę į 8 nedidelius stiklinius arba keramikinius indelius.

Sudėkite šiuos indelius į gilesnį kepimo indą, ir į tą indą įpilkite verdančio vandens tiek, kad nuo dugno susidarytų apie 2,5 cm. Viską sandariai uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę. Lėtai kepkite apie 70-90 minučių, arba tol, kol desertas sutvirtės kraštuose, tačiau pačiame viduryje vis dar bus minkštas. 
Išimkite indą su desertais iš orkaitės, atsargiai išimkite indelius ir palikite juos atvėsti. Tada padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų visiškai. Prieš patiekiant ant kiekvieno uždėkite po šaukštą plaktos grietinėlės ir pabarstykite kakava.

Pirkinių krepšelis

Krepšelis yra tuščias