Nors Lietuvoje kavamedžiai neauga, bet paragauti kavos, kurios auginimo istorija stipriai susijusi su Lietuva, tikrai įmanoma. Kaip? Mūsų rūšinė kava El Rosario Sarchimor užauginta Salvadore, El Rosario ūkyje, kuriam vadovauja kilmingos Lietuvos didikų šeimos - Pacų - palikuonys.
Ši kava buvo džiovinama tiesioginės saulės spinduliuose, todėl pasižymi saldumu ir tvirtu kūnu. Skonyje galima pajusti juodųjų serbentų, mandarino žievelės ir slyvų skonio natas. Viena klientė atsiliepime patikino: „Ir iš tikrųjų, jaučiasi juodųjų serbentų poskonis”.
Paragauti ir skonio natų paieškoti galite ir patys - šį mėnesį (2023 m. balandį) šioms rūšinėms kavos pupelėms taikoma nuolaida.
Kavos istorija
Antrojoje XVII amžiaus pusėje daugelis lietuvių šeimų, tarp jų – ir dalis Pacų, emigravo į kitas šalis. Kilminga Lietuvos didikų šeima, surado namus tolimajame Salvadore ir pasaulyje išgarsėjo kaip išskirtinės kavos augintojų dinastija.
1917 m. Salvadore, Dona Petrona Palacios de Diaz įsigijo žemės Šventosios Anos ugnikalnio aukštumose. Derlingą vietovę naujoji šeimininkė pavertė kavos plantacija, kuri pelnė puikią reputaciją šalyje. Nuo tada Santa Petronoje jau pasikeitė net šešios valdytojų kartos.
1990 m. buvo įsigyta nauja plantacija - El Rosario. Šiandien, sumaniai šeimininkaujant Federico Pacas Lopez, laikantis esminių vertybių čia auginama aukščiausios klasės rūšinė kava Pacas, Pacamara, Sarchimor, Burbon. Tvaraus verslo principai leidžia siekti išskirtinės kokybės puoselėjant darnius santykius su darbuotojais ir tausojant gamtą. Kavos uogos skinamos tik deramai prinokusios, kruopščiai atrenkamos rankomis.
„Šiandien kava mūsų gyvenime užima 365 dienas per metus. Mums tai labiau aistra, o ne darbas. Gaminti geros rūšies kavą visada yra iššūkis: tenka kovoti su klimato kaita, nusikaltimais, darbo jėgos stygiumi. Tačiau, kai pagaliau kavos puodelis atkeliauja į tavo rankas ir dar matai, kaip kiti žmonės mėgaujasi kvapniu gėrimu, ateina nuostabus pasitenkinimo jausmas. Ir jis įkvepia.”
Federico Pacas Lopez
Šiai istorijai jau šimtas ieškojimų, uolaus darbo, pagarbos ir atsidavimo kavai metų. Ji mums pasakoja, kad sukurti kažką vertingo užtrunka amžius, nors mėgautis tuo tektų tik akimirką.
Apie kavą
Skonyje dominuoja | Juodieji serbentai, mandarino žievelė, slyvų saldumas |
Aromatas | Tvirtas, saldus |
Poskonis | Saldus, karamelės |
Kilmės šalis | Salvadoras |
Regionas | Santa Ana |
Ūkis |
El Rosario |
Ūkininkas | Frederico Pacas Lopez |
Kavos porūšis | 100% Arabika Sarchimor |
Aukštingumas | 1560-1700 metrų virš jūros lygio |
Apdirbimas |
Honey |
Skrudinimas |
Vidutinis |
Rekomenduojamas paruošimo būdas | Espresso, In-Cup, Užpiltinė |